Hoofdstuk 6


Services

Services

IT-dienstverlening is het enige segment dat geen groeiende bestedingen verwacht in 2015. De totale uitgaven zullen naar verwachting met 0,4 procent dalen naar een kleine 5,8 miljard. Die daling wordt in zijn geheel veroorzaakt door afnemende bestedingen aan sourcing en outsourcing. Overige deelsegmenten laten wel een lichte groei zien.

Bestedingen Services in mln. euro's

Technical maintenance & support

Nederlandse bedrijven zullen in 2015 naar verwachting zo’n 3,5 procent meer uitgeven aan Technical maintenance & support. De totale bestedingen in dit deelsegment komen daarmee uit op € 528 miljoen.

De toename aan bestedingen is daarmee iets kleiner dan in 2014, toen er nog sprake was van 5 procent groei.

Bestedingen aan technisch onderhoud en support zullen naar verwachting met 3,5 procent groeien in 2015.

Het totaal aan bestedingen in dit deelsegment komt uit op € 528 miljoen in 2015.

Functional maintenance

De vraag naar functioneel onderhoud toont een zelfde ontwikkeling als de vraag naar technisch onderhoud. Naar verwachting groeit dit deelsegment in 2015 met 3,5 procent. De totale bestedingen bedragen naar verwachting € 424 miljoen.

Naar verwachting groeit het deelsegment Functional maintenance met 3,5 procent.

Professional services & consulting

In tegenstelling tot 2014, zal de markt voor professionele services en consultancy in 2015 naar verwachting licht stijgen: met 1 procent naar een totaal van € 1,4 miljard.

De vraag naar advies, consultancy, inhuur, implementatie en projectmanagement neemt daarmee voor het eerst in een aantal jaar weer toe.

Bestedingen aan Professional services & consulting zullen naar verwachting met 1 procent stijgen.

Sourcing/outsourcing

Waar de bestedingen aan de outsourcing van ICT-activiteiten in 2014 nog gelijk bleven, wordt er voor 2015 een daling van 2 procent verwacht. De bestedingen komen daarmee lager uit dan vorig jaar: € 3,43 miljard.

Bestedingen aan Outsourcing & sourcing dalen met 2 procent ten opzichte van 2014.